04
Пн., лип.

Звернення СУОБ "Мати Украйна"

До:

 

Президента на Република България

Г-н Румен Радев

 

Министър-председателя на  Република България

Г-н Бойко Борисов

 

Народно събрание на Република България


Министерството на външните работи на Република България

 

ОБРЪЩЕНИЕ

Сдружение на украински организации в България «Мати Украйна», като член на Световния Конгрес на Украинците, заявява пълната подкрепа на Изявлението  на Световния конгрес на украинците по случай 75-годишнината от края на Втората световна война и поздравява присъдинението на Република България към обща Декларация  на Министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война.

На 8 май, 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа, Световният конгрес на украинците (UWC), заедно с международната общност, почита паметта на милионите жертви и поднася вечна благодарност на онези, които са дали живота си за свободния свят.

Втората световна война, която започна през 1939 г. с нацистко-съветското нашествие и разделяне на Полша, се превърна в най-жестоката война в човешката история. Цената му не може да бъде изчислена: над 8 милиона живота са били изгубени само в Украйна и над 2 милиона души са били насилствено отведени . Днес ние отдаваме почит на милионите украинци, воювали достойно във Втората световна война, включително и на тези 250 000 украинци, служили във въоръжените сили на Полша, Франция, Великобритания, САЩ и Канада. Винаги ще бъдем техни длъжници.

Украинският народ се озова между между две тоталитарни и смъртоносни империи - на Хитлер и Сталин, но смело се бори с двата окупационни режима. Краят на Втората световна война не донесе мир и свобода на Украйна. Вместо това сталинският Съветски съюз донесе подтисничество и тирания в Украйна и много други поробени народи от Източна Европа, включително и в Република България.

Повече от четири десетилетия Украйна беше принудена да продължи борбата си срещу съветския режим, което лиши украинския народ от основното право на свободен живот.

Днес народът на Украйна отново е принуден да се бори за своята земя и свобода, докато Русия се опитва да подчини Украйна на имперските си амбиции. Русия, днешният агресор, се опитва да използва символите на Втората световна война, за да оправдае и прослави окупацията на Крим и да нахлуе в украинския Донбас. Чрез финансирани от държавата кампании като «Безсмъртния полк» Русия се опитва да представи съветския тоталитаризъм в положителна светлина, избелва ужасяващите зверства на съветския комунизъм и отстоява култа към сталинската съветска победа във Втората световна война, използвайки тази пропаганда за подбуждане на война.

Почитайки милионите жертви от Втората световна война и възпоменавайки тези, които са се борили за свободния свят, Световния Конгрес на укринците призовава международната общност да признае поуките от историята и да не се успокоява съвременния тиранин, който се опитва да възстанови Руската империя на наследието на Сталин и Съветския съюз, което украинците, заедно с народите от Източна Европа, включително и Республика България, помнят като затвор на поробените народи.

08 май 2020 г. гр. София

 

Олена Коцева,                                                  

Председател на  СУОБ „МАТИ УКРАЙНА”  

                                                                

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Advertisement
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.