18
Сб., вер.

Православний світ приступає до найдовшого посту - Великого

Сьогодні перший день найбільш тривалого посту для віруючих православних болгар. Цьогоріч Воскресіння Христове випадає на 2 травня, а Великий піст починається за 40 днів до Великодня - 15 березня. Це найдовший і строгий піст в православ'ї, названий ще Чотиридесятниця.

Це утримання від скоромної їжі встановлено християнською церквою в пам'ять про 40-денний піст Ісуса Христа в пустелі. Разом із  відмовою від їжі тваринного походження, християнський піст означає утримання від поганих і грішних думок і справ. Так віруючі можуть покаятися і очистити свої душі і тіла, підготуватися до гідної зустрічі Воскресіння Христового.

Кожен тиждень Великого посту присвячений якійсь події або особі, чиї справи закликають до смирення і покаяння. У перший тиждень посту обмеження суворіші, а богослужіння в храмах - триваліші. Тоді освячується кутя, яка готується в пам'ять про великомученика Феодора Тирона (20 березня). У болгарській народній традиції він відомий як Тодоров день.

Останній тиждень Великого посту з'єднується з тижнем Христових страждань, коли згадують останні події в земному житті Ісуса Христа, особливо Його страждання, смерть і поховання. Тому він називається Страсною седмицею, тобто Тижнем Страждань.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Advertisement
Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.